Pääluottamusmiesten painava puheenvuoro
JOENSUU / Arto Miettinen
Pääluottamusmiehet Matti Varis (ps.) ja Juha Pakarinen (sd.) edustavat eri puoluekantaa, mutta haluaisivat molemmat puhua hallitukselle järkeä lakkosumaan ajautuneessa työmarkkinatilanteessa.
Teollisuusliitto luovutti parisen viikkoa sitten yli 27 000 teollisuuden työntekijän allekirjoittaman vetoomuksen Suomen hallitukselle, jossa vaaditaan sitä perääntymään työelämäheikennyksistä, joita allekirjoittaneet pitävät yksipuolisina ja kohtuuttomina.
Savo-Karjalan vaalipiirissä Teollisuusliiton vetoomuksen allekirjoitti 3220 työntekijää, mikä oli suurin määrä millään alueelta Suomessa. Vetoomus luovutettiin alueen kansanedustaja Seppo Eskeliselle (sd.) ja Krista Mikkoselle (vihr.) Joensuussa keskiviikkona 31.1. Myös perussuomalaisten Timo Vornanen oli kutsuttuna, mutta ei syystä tai toisesta päässyt paikalle.
Heikennyksiä ohjaavat ideologiset tavoitteet. Otetaan vähävaraisilta ja annetaan ylemmälle keskiluokalle tai vielä ylemmäs.
Suurin yksittäinen työpaikka Teollisuusliiton vetoomuksen allekirjoittajissa oli noin 250 nimellään Kontiolahdella sijaitseva Medisizen tehdas, jonka puolesta adressin kävi luovuttamassa kansanedustajille Medisizen pääluottamusmies Matti Varis yhdessä Thermo Fisherin pääluottamusmies Juha Pakarisen kanssa.
Mielenkiintoiseksi asetelman tekee se, että Varis on itse puoluekannaltaan perussuomalainen, Pakarinen puolestaan demari. Molemmat asuvat Lehmossa ja vaikuttavat Kontiolahden kuntapolitiikassa. Molemmat ovat myös torstaina 1.2. Helsingin Senaatintorilla mielenilmauksessa, jolla vastustetaan hallituksen esittämiä työelämän ja sosiaaliturvan heikennyksiä.
Peli poikki
Varis ja Pakarinen istuvat luovutustilaisuuden jälkeen Joensuun Kauppahalliin kahvikupin ääreen juttelemaan tulehtuneesta tilanteeseen työmarkkinoilla. Varis myöntää, että hänen on vaikea ymmärtää hallituksen toimintaa.
– Vaikka olen hallituspuolueen edustaja, vastustan hallituksen linjauksia, Varis muotoilee ja kertoo yrittäneensä vaikuttaa puolueensa linjaan asiassa saamatta vastakaikua.
Missä sitten linjauksissa olisi korjattavaa? Varis pitää ensinnäkin sanelupolitiikkaa asiassa hyvin huonona lähtökohtana. Pitäisi neuvotella ja ottaa oppositio mukaan. Lisäksi Varis katsoo, että esitetyillä heikennyksillä ei vastata julkisen talouden tai työllisyyden haasteisiin.
– Minun on vaikea ymmärtää, että mitä hyötyä työllisyydelle tai julkiselle taloudelle on vuorotteluvapaan, työssäoloehdon tai ansiosidonnaisen heikennyksillä. Nyt heikennyksiä ohjaavat ideologiset tavoitteet. Otetaan vähävaraisilta ja annetaan ylemmälle keskiluokalle tai vielä ylemmäs, Varis sanoo.
Jos Suomen julkista taloutta ja työllisyyttä oikeasti haluttaisiin korjata, pitäisi huomioita kiinnittää Variksen mukaan vientialojen edistämiseen ja julkisen sektorin paisumiseen; Pakarinen puolestaan puuttuisi verosuunnitteluun sekä työehtojen polkemiseen tietyillä aloilla.
– Esimerkiksi puutarha-alalla ja marjanpoiminnassa, Pakarinen tarkentaa.
STOP nyt! -mielenosoitus Senaatintorilla 1.2.
12.00 Miksi olemme täällä? SAK:n johtaja Saana Siekkinen ja STTK:n johtaja Minna Ahtiainen kertovat hallituksen suunnittelemista leikkauksista ja heikennyksistä
12.10 Mielenosoituksessa mukana olevien yhteistyökumppaneiden puheenvuorot
12.30 Ammattiliitojen puheenjohtajien haastattelut
13.00 Hallituspuolueiden edustajien haastattelut: työministeri Arto Satonen (kok.) ja kansanedustaja Miko Bergbom (ps.)
13.10 Opposition edustajien haastattelut: puheenjohtajat Antti Lindtman (sd.) ja Li Andersson (vas.)
13.25 SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ja STTK:n puheenjohtaja Antti Palola vetävät päivän annin yhteen
13.35 Jukka Poika & DJ
14.00 Loppujuonnot