Mielipide: Olisi aika tunnustaa, että sote on kriisissä
Olisi jo viimein aika tunnustaa, että julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto on Suomessa kriisissä ja että kysymyksessä on hätä, johon tarvitaan ratkaisuja nyt, eikä sitten joskus.
Edellisen hallituksen kritisoinnin sote-uudistuksen tekemisestä voi myös unohtaa, koska uudistus oli viimein tehtävä. Aiemmat hallitukset eivät tätä kyenneet loppuun viemään. Nyt kysymys on siitä, että nykyinen hallitus vaatii hyvinvointialueiden talouden tasapainoa aivan liian lyhyessä ajassa. Alueethan ovat vasta aloittaneet toimintansa!
Suomen pääministeri Petteri Orpo on väittänyt, että kriisiä ei ole. Kuinka hän voisikaan olla enemmän väärässä. Samaan aikaan hänen johtamansa hallitus vielä pumppaa surutta yhteisiä varoja yksityiseen terveysbisnekseen, eikä tosiasiallisesti kuule hyvinvointialueiden hätää siitä, että talouden tasapainotus pitäisi tehdä pidemmällä aikavälillä ja että kansalaisten palvelut uhkaavat jäädä vakavasti toteutumatta.
Hyvinvointialueilta on kuulunut jopa viestiä siitä, että lakia joudutaan rikkomaan, jotta ihmisille saadaan perustuslailla taatut palvelut.
Hyvinvointialueilta on kuulunut jopa viestiä siitä, että lakia joudutaan rikkomaan, jotta ihmisille saadaan perustuslailla taatut palvelut. Koska perustuslaki on muun lainsäädännön yläpuolella, on vain fakta, että hallitus on runnonut läpi lakeja, jotka eivät päivänvaloa kestä.
Pelkkä rahan jakaminen ei kuitenkaan asiaa pelasta, vaan kyllä alueilla on myös vakavia puutteita ja väärinkäytöksiä, joihin tulisi puuttua aiempaa paremmin. Olen esimerkiksi veljeni kohtalosta aiemmin avautunut, jonka tarinan Yle (20.3.) kertoo.
Nämä ongelmat voitaisiin kyllä ilman lisärahoitustakin korjata. Ongelmat ovat siis moninaisia, mutta on moukkamaista väittää, että niitä ei olisi. Kyllä Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon ongelmiin pitäisi nyt kaikkien puolueiden herätä puuttumaan.
Teemu Suihko
Muusikko, opiskelija, kunta- ja aluevaaliehdokas, Joensuu (sd.)