Mielipide: Suomeen tarvitaan mielenterveystakuu
Suomeen tarvitaan mielenterveystakuu, joka ehkäisee mielenterveysongelmia ja tarjoaa asianmukaista hoitoa vakaviin ja pitkäaikaisiin sairauksiin.
Nykyinen mielenterveyspalveluiden saatavuus ei vastaa alati kasvavaa tarvetta, mikä näkyy erityisesti nuorten mielenterveysongelmien huolestuttavana lisääntymisenä.
Ratkaisuksi on esitetty ympäristön muuttamista mielenterveyttä tukevaksi ja yksilöiden resilienssin vahvistamista, mutta nämä yksin eivät riitä. On myös välttämätöntä rakentaa toimiva sote-järjestelmä, joka takaa oikea-aikaisen ja vaikuttavan avun.
Jonottaminen ei paranna sairauksia – ei fyysisiä eikä psyykkisiä.
Yksi ratkaisu on "Terapiat etulinjaan" -malli, jossa perusterveydenhuollon ammattilaisille tarjotaan koulutusta lyhytterapioiden ja muiden vaikuttavien menetelmien käyttöön. Tällä voidaan puuttua ongelmiin varhain, ennen kuin ne pahenevat. Malli mahdollistaa hoidon porrastamisen: kevyempiä terapiamuotoja niille, jotka hyötyvät lyhyemmästä hoidosta, ja intensiivisempää apua niitä tarvitseville. Näin resurssit riittävät paremmin, ja myös pitkäkestoisempi kuntoutuspsykoterapia saadaan sitä tarvitseville.
Jonottaminen ei paranna sairauksia – ei fyysisiä eikä psyykkisiä. Mitä pidempään hoidon alkaminen viivästyy, sitä vaikeammaksi ongelmat muuttuvat. Perusterveydenhuollossa on oltava tulevaisuudessa valmiudet tarjota lyhytterapiaa jo ensimmäisellä kontaktilla. Lisäksi Kelan kuntoutuspsykoterapiaan tulee päästä ilman turhaa byrokratiaa, jos hoitotaho arvioi sen hyödylliseksi.
Kun samalla panostetaan ennaltaehkäisyyn ja pureudutaan yhteiskunnan tekijöihin, jotka altistavat näille ongelmille, voidaan saavuttaa aito mielenterveystakuu, joka on myös taloudellisesti kestävä.
Teemu Suihko
Kirjoittaja on muusikko, opiskelija ja Joensuun työväenyhdistyksen jäsen sekä ehdolla tulevissa alue- ja kuntavaaleissa.