Kolumni: Joko riittää?
Aloittaessaan Orpon hallitus lupasi keventää verotusta, lopettaa velkaantumisen ja saada aikaan 100 000 uutta työpaikkaa. Ennen vaaleja perussuomalaiset lupasivat, että kaikkein pienituloisimmilta ei leikata.
Nyt tiedämme, että EVA:n selvityksen mukaan keskituloisten verotus nousee korkeammaksi kuin kertaakaan kymmeneen vuoteen. Jo ennestään tiedämme, että juuri pienituloisilta leikattiin ensimmäiseksi ja leikataan lisää, velkaantuminen jatkuu entiseen tapaan ja työpaikkoja on kadonnut 50 000. Vain työttömyys ja konkurssien määrä ovat kasvussa.
Työttömyysturvan suojaosa poistettiin huhtikuussa 2024, jotta ihmiset saataisiin kokoaikaisiin töihin. Kokoaikaisia töitä ei ole eikä tule, joten suojaosan poisto teki kannattamattomaksi myös osa-aikaisen työn tekemisen. Tästä hallitus on päätellyt työttömien olevan työhaluttomia, joten vireillä olevassa sosiaaliturvan kokonaisuudistuksessa halutaan kannustaa ottamaan vastaan matalapalkkaista työtä. Mantran mukaan "työnteon on aina oltava kannattavampaa kuin tuilla eläminen", joten sosiaaliturvaa tullaan leikkaamaan lisää. Hallitusohjelman mukaan toimeentulotuen saajien määrä tullaan puolittamaan, vaikka juuri heidän määränsä kasvaa jatkuvasti.
Vain työttömyys ja konkurssien määrä ovat kasvussa.
Hallitus kurjistaa määrätietoisesti kaikkein heikoimmassa asemassa olevien elämää. Tämän vuoden alusta perusterveydenhuollon kiireettömään hoitoon pääsyn enimmäisaika pitenee ikään kuin jonottaminen johtaisi ihmeparantumiseen. Lääkkeiden arvonlisävero nousee, ja tämän nousun suurin maksaja on reseptilääkekorvauksia maksava Kela eli valtio itse. Vanhustenhuollon hoitajamitoitusta alennettiin, joten moni ikäihminen jää vaille tarvitsemaansa hoitoa ja jo nyt jaksamisen rajoilla työskentelevät hoitajat palavat loppuun. Kaikilta näyttää unohtuneen vuosien 2017–2019 hoivakriisi, jolloin viranomaiset joutuivat sulkemaan useita hoivakoteja laiminlyöntien takia.
Hyvinvointialueet ovat suurissa talousvaikeuksissa, koska hallitus ei rahoita niitä riittävästi. Hallitus kyllä kertoo lisänneensä alueiden rahoitusta, mutta jättää kertomatta koko lisäyksen menevän kunnilta ja kuntayhtymiltä perinnöksi saadun alijäämän kattamiseen. Hallitus ei suostu jatkamaan alijäämän kattamisaikaa muutamalla vuodella, vaikka monien muiden lakien muuttaminen jopa ilman vaikutusarvioita sujuu ongelmitta.
Mutta rahaahan on. Sen näkee vaikkapa siitä, että yksityislääkärikäyntien Kela-korvauksen nosto maksoi 53 miljoonaa euroa, ja sillä saatiin vain 2,4 prosentin kasvu yksityisten palvelujen käyttäjämääriin. Hallitus näyttää toteuttavan Sipilän hallituksen perustuslakiin törmänneen soteuudistuksen kiertotietä. Tarkoituksena on ajaa julkinen terveydenhoito alas ja maksaa hoidosta yritysten taksojen mukaisesti. Suurimpana maksajana on tietenkin valtio Kela-korvausten muodossa.
Kaikkea tätä perustellaan sanomalla, että on ihan pakko eikä ole vaihtoehtoja. On niitä, sillä kyse on vain ideologiasta ja arvovalinnoista. Nyt toteutetaan oikeistolaista politiikkaa, ja se sortuu taas kerran omaan sokeuteensa. Hallitus aloitti leikkaukset huutamalla lamaa kuin sadun poika sutta, ja kun lama sitten oikeasti tuli, niin uskottavuus oli jo mennyttä.
Kevään kunta- ja aluevaaleissa sitten nähdään joko kansa on läksynsä oppinut.
Sakari Timonen
Kirjoittaja on juukalainen paluumuuttaja, bloggaaja ja juristi.