Moniammatillinen tiimi ja omahoitaja-lääkärityöpari
Perustason palvelujen vahvistamiseksi sekä Sote-keskusten palvelujen vaikuttavuuden ja kustannustehokkuuden parantamiseksi niiden palvelujen rungoksi on otettava moniammatillisen tiimin tukema omahoitaja-omalääkärityöpari.
Omahoitaja–omalääkäri työpari moniammatillisilla tiimeillä tuettuna parantaa hoidon jatkuvuutta ja vaikuttavuutta sekä oikea-aikaisuutta lukuisien tutkimusten ja esimerkkien mukaan. Lähimmät laajat kokemukset ovat Tanskasta ja Norjasta. Malli on myös kustannustehokas vähentäessään kalliin erikoissairaanhoidon tarvetta. Ennaltaehkäisevä hoito tehostuu, millä on kansanterveyttä parantava vaikutus.
Pohjois-Pohjanmaalla aloitetussa omalääkäri-toiminnassa on todettu, että se voidaan hoitaa olemassa olevin resurssein, vain järjestämällä asiat toisin. Koska eri sote-keskusten alueilla on erilainen asiakaskunta, erilainen maantiede, erilaiset kiinteistöt, erilainen henkilöstötilanne tulee sote-keskuksilla olla edellytykset järjestää moniammatillisen tiimin tukema omahoitaja–omalääkäri -toiminta omalla alueellaan. Työparien väestövastuun tulee olla tarveperustainen, asukkaiden sairastavuus ja ikärakenne huomioon ottava. Sen ei pidä perustua matemaattiseen asukasmäärään vaan palvelutarpeeseen, jossain se voi olla esimerkiksi 1500 asukasta ja toisella alueella, jossa on nuorempaa väestöä ja sairastetaan vähemmän, esimerkiksi 2000 asukasta.
Koska sote-keskuksilla voi olla erilaisia resursseja ja tarpeita ottaa malli käyttöön, tulee käyttöönotossa edetä vaiheittain sote-keskusten tarpeet ja edellytykset huomioon ottaen.
Pohjois-Karjalan SDP:n aluevaltuustoryhmä esittää, että Pohjois-Karjalan hyvinvointialue ottaa sote-keskuksissa vaiheittain käyttöön moniammatillisen tiimin tukeman omahoitaja-omalääkärityöpari -mallin.
Pohjois-Karjalan SDP:n aluevaltuustoryhmä
Matti Taponen,
puheenjohtaja
Eila Heinonen,
varapuheenjohtaja
Jari Ruokolainen,
varapuheenjohtaja