Mielipide: Orpon hallitus kurittaa työttömiä ja torppaa kouluttautumisen
Hallituksen työllisyyspolitiikka ei ole tuottanut toivottuja tuloksia. Hallitus lupasi luoda 100 000 uutta työpaikkaa, mutta tilanne on päinvastainen.
Suomi on menettänyt 50 000 työpaikkaa, ja työttömyys kasvaa lähes kaikissa kunnissa. Hallitus perustelee heikkoa työllisyystilannetta talouden suhdanteilla, mutta samanlaisen taloudellisen tilanteen kanssa painivat Euroopan maat ovat pärjänneet paremmin. Tämä osoittaa, että ongelmat eivät johdu yksin taloudesta, vaan myös hallituksen tekemistä päätöksistä.
Työttömyyden kasvu heikentää kuntien taloutta, koska verotulot vähenevät. Samalla hallituksen päätökset ovat tehneet työllistymisestä entistä vaikeampaa. Työttömyysturvasta on leikattu ja uudelleenkouluttautuminen tehty hankalammaksi. Tämä on ongelmallista erityisesti nykyisessä työelämässä, jossa teknologian ja tekoälyn kehitys muuttaa monien alojen työnkuvaa. Osaamisen päivittäminen ja alanvaihto ovat yhä tärkeämpiä, jotta ihmiset voivat säilyttää työpaikkansa tai löytää uusia töitä. Hallituksen päätökset kuitenkin vaikeuttavat tätä prosessia.
Hallitus voisi tehdä paljon enemmän työllisyyden parantamiseksi.
Tutkimusten mukaan työttömyyden syyt liittyvät usein terveydentilaan, koulutuksen puutteeseen tai siihen, että työpaikat ja työnhakijat sijaitsevat eri paikkakunnilla. Sen sijaan, että Orpon hallitus ratkaisisi näitä ongelmia, se on pahentanut tilannetta. Leikkaukset terveydenhuollosta hankaloittavat ihmisten mahdollisuuksia parantaa terveydentilaansa ja siten työllistyä. Koulutuksen saantia on rajoitettu, vaikka juuri se on avain uusien työmahdollisuuksien löytämiseen. Lisäksi hallitus on leikannut asumistukea, mikä estää erityisesti pienituloisia muuttamasta alueille, joilla työpaikkoja olisi tarjolla.
Hallitus voisi tehdä paljon enemmän työllisyyden parantamiseksi. Sen tulisi tukea talouskasvua ja vakauttaa työmarkkinoita sen sijaan, että ajaa ne kriisiin. Työuupumusta, osatyökykyisten työllistymistä ja ylivelkaantuneiden ongelmia pitäisi aktiivisesti ratkoa. Koulutukseen panostaminen olisi myös keskeistä työllisyyden parantamiseksi.
Työllisyysastetta voidaan nostaa oikeudenmukaisin keinoin. Kyse on hallituksen tahdosta tehdä kestäviä ja reiluja päätöksiä. On tärkeää, että asiantuntijoita kuunnellaan ja että hallitus on valmis muuttamaan suuntaa, jos valittu linja ei tuota toivottuja tuloksia.
Tanja Airaksinen,
varakansanedustaja (sd), Kuopio