Kolumni: Arvovalintoja
Orpon hallitus teki jo vuosi sitten periaatepäätöksen 170 miljoonan euron lisäsäästöistä sosiaali- ja terveyspalveluihin.
Koko talven hallitus on luvannut julkaista leikkauslistat "hyvissä ajoin" ennen vaaleja. Lopulta ne saatiin vajaa viikko ennen ennakkoäänestyksen alkua, mutta listat ovat kovasti vajavaiset. Peräti sata miljoonaa jätetään yhä pimentoon sanomalla, että sosiaalihuollon uudistustyötä jatketaan. Uskallan epäillä, että se tarkoittaa leikkauksia sosiaaliturvaan.
Listatuista säästöistä 50 miljoonaa on kirjanpidollista kikkailua. Kun yksityisen terveydenhuollon Kela-korvauksiin ei vuonna 2024 käytetty eikä tänä vuonna käytetä niin paljon kuin oli suunniteltu, kertyy tästä 50 miljoonan euron säästö vuonna 2026. Raha ei liiku, mutta numerot näyttävät hyviltä.
Sen sijaan rahaa lähtee kotihoidosta 16 miljoonaa ja tilalle tuodaan teknologiaa. Sitä hallitus ei kerro miten vaikkapa ikäihmisen kotihoito toteutetaan netissä. Ikääntyneiltä vammaisilta leikataan 20 miljoonaa tiukentamalla vasta säädetyn vammaispalvelulain tulkintaa. Tietyn ikärajan ylittänyt ei ole enää vammainen eikä saa vammaisille tarkoitetttuja palveluja, vaan vaikkapa synnynnäinen vamma muuttuu jossain iässä normaaliksi ikääntymiseksi. Tämän ei pitäisi olla mahdollista, mutta näköjään Orpon hallitus pystyy muuttamaan jopa luonnonlakeja.
Sitä hallitus ei kerro miten vaikkapa ikäihmisen kotihoito toteutetaan netissä.
Nämä paljon puhutut leikkauslistat olivat siis samanlainen fiasko kuin kaikki muutkin hallituksen lupaukset. Aloittaessaan hallitus julisti saavansa aikaan 100 000 uutta työpaikkaa työttömyysturvan leikkauksilla ja työehtojen heikentämisellä. Nyt työpaikkoja on 76 000 vähemmän ja työttömiä 43 000 enemmän. Työttömyysaste on 9,1 prosenttia eli korkein yhdeksään vuoteen.
Kun työttömien määrä kasvaa ja työttömyysturvaa on heikennetty, niin toimeentulotuen tarve lisääntyy. Tämä ilmeisesti ratkaistaan sillä sosiaalihuollon uudistustyöllä, josta aluksi mainitsin. Kun tukimenot kasvavat, niin niitä leikataan, ja leikkaus naamioidaan työhön kannustamiseksi. Tämä on täyttä hölynpölyä, koska niitä työpaikkoja ei kerta kaikkiaan ole. Esimerkiksi meillä Juuassa on tällä hetkellä yli 300 työtöntä, mutta ei yhtään avointa työpaikkaa. Hallitus voi vetäytyä vastuusta sanomalla TE-palvelujen hoitamisen olevan nykyisin kuntien vastuulla, joten sieltä se vika löytyy. Ihan samalla tavalla hallitus vetäytyy vastuusta sanomalla terveyspalvelujen olevan hyvinvointialueiden vastuulla. Niiden on hoidettava homma, vaikka hallitus leikkaakin rahoitusta.
Ei mene hyvin kunnillakaan tämän hallituksen aikana. TE-palvelut siirrettiin kuntien vastuulle, mutta siihen ei annettu tarpeeksi rahaa. Nyt hallitus aikoo siirtää myös kuntouttavan työtoiminnan järjestämisen hyvinvointialueilta kunnille ja leikata sen rahoitusta 12 miljoonaa.
Mutta rahaa on. Sitä on yksityisten hoivajättien Kela-korvauksiin, sitä on Turun junaan ja sitä oli olutveron alentamiseenkin 25 miljoonaa. Sillä rahalla oltaisiin voitu säilyttää yöpäivystys niissä seitsemässä sairaalassa, joista se hallituksen päätöksellä lopetettiin.
Nämä ovat niitä arvovalintoja.
Sakari Timonen
Kirjoittaja on juukalainen paluumuuttaja, bloggaaja ja juristi.