Mielipide: Miksi työkyvyttömän pitää hakea töitä?
MTV uutisoi helmikuussa, että joka kolmas työnhakija on käytännössä työkyvytön. THL:n johtavan tutkijan mukaan ketään ei tunnu kiinnostavan, että heitä on näin paljon.
Vaalikeskusteluissa kysytään, pitääkö terveen tehdä töitä. Itse kysyisin: pitääkö työkyvyttömänkin hakea töitä?
Mielestäni yksi syy tilanteeseen on se, että esimerkiksi työkyvyttömyyseläkkeen saaminen on vaikeaa. Vaikka lääkäri toteaisi ihmisen työkyvyttömäksi, voi eläke jäädä saamatta esimerkiksi nuoren iän tai puutteellisen lääkärinlausunnon vuoksi. Tällöin henkilö ohjataan työttömäksi työnhakijaksi, vaikka ei tosiasiallisesti kykene työskentelemään. Käytännössä työttömyysetuuden saamiseksi on haettava kokoaikaista työtä ja sitouduttava ottamaan sitä tarjottaessa vastaan.
Osatyökykyisiltä on lisäksi leikattu muun muassa työttömyystuen suojaosat, mikä heikentää kannustimia tehdä työtä. Hallituksen politiikka on lyhytnäköistä ja kapeakatseista – ymmärretäänkö siellä lainkaan ihmisten todellisuutta?
THL:n asiantuntijan mukaan resurssit tulisi kohdentaa työnhakuvelvoitteen valvonnan sijaan mm. työ- ja toimintakyvyn selvittämiseen, sekä osatyökykyisten kohdalla sosiaaliturvan ja työn yhteensovittamiseen.
Olen jo kauan ollut samaa mieltä. Töitä pitäisi tarjota niille, jotka niitä oikeasti voivat tehdä – ja työnteon tulisi aina olla kannattavaa. Nyt näin ei ole, kun työtön osatyökykyinen saa käytännössä työstään käteen puolikkaan palkan leikkurin iskiessä välittömästi työttömyysetuuteen ja resursseja tuhlataan työkyvyttömien työllistämiseen. Tämä on järjetöntä.
Teemu Suihko
Muusikko, opiskelija, kunta- ja aluevaaliehdokas, Joensuu (sd.)