Rajojen sulkeminen ei oikeuta ihmisoikeuksien loukkaamista
Viime viikolla Lappeenrannan Facebook-ryhmässä esitettiin jälleen vihaa ja alentavia kommentteja venäjänkielisille, jotka kärsivät itärajan sulusta. Kuultiin viestejä, kuten: ”Jos sinne Venäjälle on pakko päästä, niin eikö kannattaisi muuttaa sinne?” tai ”Pakatkaa tavarat ja menkää 'onnelaanne' takaisin.”
Olen yksi niistä, joilla on perhe molemmin puolin rajaa. Moni Etelä-Karjalassa asuvista 5506 venäjänkielisestä sekä kantasuomalaisista, joilla on venäläisiä perhesuhteita, ovat samassa tilanteessa. Monet kävivät rajan yli säännöllisesti hoitamassa vanhempiaan tai antamassa lapsilleen mahdollisuuden olla isovanhempien kanssa. Nyt olemme eristyksissä, ja tilanne vain pahenee. Eläkeläiset eivät ole saaneet eläkkeitään Venäjältä jo vuoteen, ja vaikka eläkkeen määrä on pieni, se kuitenkin vähennetään Suomen eläkkeestä, mikä aiheuttaa taloudellisia vaikeuksia. Yksinhuoltajat ja vammaisperheet ovat jääneet ilman apua, ja perheiden jälleennäkeminen on estetty.
Venäjä rikkoo ihmisoikeuksia. Mutta miksi Suomi tekee saman?
Väitetään, että raja pysyy kiinni niin kauan kuin Venäjä rikkoo ihmisoikeuksia. Mutta miksi Suomi tekee saman? Eikö Suomen pitäisi olla ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion esikuva? Suomen turvallisuus on meidän kaikkien prioriteetti, mutta turvallisuus olisi mahdollista taata ilman rajojen täydellistä sulkemista. Voisimme sallia valvotut kulkureitit (busseilla tai junilla) niille, joilla on asianmukaiset asiakirjat. Meidän on löydettävä ratkaisu, joka suojelee.
Minulle sanotaan, että jos tuomitsen sodan, tapahtuu ihme ja meitä otetaan osana yhteiskuntaa ja annetaan ihmisoikeuksia. Mutta sodan tuomitseminen ei ole avain rajojen avaamiseen – olen tehnyt sen jo aikaisemmin. Tässä tilanteessa kyse ei ole pakolaisista, jotka jäivät uhrina tässä tilanteessa, vaan geopoliittisista päätöksistä, jotka jättävät ihmiset panttivangeiksi. Meidän on puolustettava oikeusvaltion periaatteita, erityisesti kriisien aikana. Oikeusvaltio ei saa taipua paineen alla, eikä ihmisoikeuksia saa uhrata politiikan vuoksi.
Suomi voi tehdä paremmin: rajojen avaamista on harkittava uudelleen, ihmisoikeuksia kunnioittaen.
Ivan Deviatkin,
Lappeenranta