Kansanedustaja Tuula Väätäinen
Tiedusteluvalvonta-
valiokunnan merkittävä rooli
Eduskunnassa toimii 16 erikoisvaliokuntaa ja Suuri valiokunta, joka toimii eduskunnan EU-valiokuntana.
Yksi näistä valiokunnista on tiedosteluvalvontavaliokunta, jonka toiminnasta suuri yleisö tietää todella vähän. Ja aivan syystä, sillä valiokunnassa käsiteltävät asiat ja siellä tehtävät päätökset ovat Suomen puolustuksen ja turvallisuuden kannalta merkittäviä.
Uusi kattava tiedustelulainsäädäntö tuli voimaan vuonna 2019. Sen seurauksena viranomaiset saivat uusia toimivaltuuksia, joilla oli merkittäviä vaikutuksia perus- ja ihmisoikeuksina turvattuihin yksityiselämän ja luottamuksellisuuden suojiin. Näistä toimintavaltuuksista johtuvat seuraukset koskivat usein myös tietojen hankintaa sotilaallisesta toiminnasta sekä muusta toiminnasta, joka vakavasti uhkasi Suomen kansallista turvallisuutta. Tiedustelutoiminnan salaisen ja perusoikeuksiin puuttuvan luonteen vuoksi oli toiminta järjestettävä vastaamaan näitä toimivaltuuksia. Asianmukainen valvonta oli tarpeen myös Suomea sitovien kansainvälisten ihmisoikeussopimusten ja Euroopan unionin oikeuksien takia.
Jokaisen yksilön oikeusturvan takaamiseksi ja toiminnan luotettavuudesta huolehtimiseksi oli välttämätöntä säännellä eri menettelyissä ja keinoissa käytettäviä tiedonhankintakeinoja. Valvonnalla oli myös oma tärkeä roolinsa, joten tätä tärkeää laillisuusvalvonnan työtä asetettiin toteuttamaan parlamentaarinen tiedusteluvalvontavaliokunta yhdessä tiedusteluvalvontavaltuutetun kanssa vuonna 2019.
Tehtävien luonteen vuoksi toiminta ei ole julkista samaan tapaan kuin muiden valiokuntien työ.
Valiokunnan tehtävät ovat valvoa tiedustelutoiminnan asianmukaisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta, seurata tiedustelutoiminnan painopisteitä ja edistää perus- ja ihmisoikeuksia. Valiokunta ei kuitenkaan ohjaa operatiivista tiedustelutoimintaa. Ne tehtävät ovat muilla tahoilla.
Valiokunta toimii kuten muutkin eduskunnan valiokunnat paitsi jäsenten taustat selvitetään tarkasti ennen valiokuntaan nimittämistä. Valiokunta kuulee kokouksissaan muun muassa ministereiden ja eri alojen asiantuntijoiden näkemyksiä tiedustelusta ja sen valvonnasta. Valiokunta tapaa aiheen piirissä työskenteleviä viranomaisia, niin kotimaassa kuin muissakin maissa. Tehtävien luonteen vuoksi toiminta ei ole julkista samaan tapaan kuin muiden valiokuntien työ.
Valiokunnan työn keskiössä on vahvasti tiedusteluvalvontavaltuutetun vuosittainen kertomus ja sitä täydentävät sisäministeriön ja puolustusministeriön vastaavat kertomukset tiedustelumenetelmien ja niiden suojaamisen käytöstä. Valiokunta on myös laajoissa mietinnöissään tiedustelun ohjaus- ja valvontajärjestelmän toiminnasta saanut hyvät työkalut toiminnalleen.
Vaikka Tiedusteluvalvontavaliokunnan työstä ei pystytä ulospäin paljoakaan viestimään, on sen työ merkityksellistä, jotta asianmukaisuus ja oikeudenmukaisuus pystytään säilyttämään joskus hyvinkin vaikeiden ja ristiriitaisten päätösten valmistelussa, toteutuksessa ja valvonnassa.
Tuula Väätäinen
Tiedusteluvalvontavaliokunnan jäsen
kansanedustaja (sd)